Pinhole kamera – izdelava

Pinhole kamera je tu. Kot sem že v nekem preteklem prispevku opisal in napovedal izdelavo lastne pinhole kamere (po slovensko “luknjičarke”), sem končno iamel dovolj časa in volje, da sem obljubo izpolnil. V nadaljevanju bom opisal cel postopek izdelave in kako se tega lotiti na najbolj ustrezen način. Za najbolj nadebudne pa imam izdelano celotno kosovnico z vsemi merami. Načrt sem izdelal za kamero z navadno goriščnico, prav tako pa tudi širokokotno. Sam sem izdelal slednjo. Ker sem imel na volj dober material, sem hotel malce bolj dodelano verzijo.

Najprej sem si seveda ogledal nekaj posnetkov na Youtubu in prišel do zaključka, da je najbolje kamero zgraditi okoli filmske kasete 4 x 5. Zakaj ? Enostavno obstaja za to več razlogov:
Kot prvo, format filma je standardiziran in lahko uporabimo plan film ustrezne dimenzije, v enaki kaseti uporabimo lahko tudi papir, kar je najbolj pogosta izbira “pinhole” fotografov. Seveda pa je daleč največji razlog v tem, da kasete lahko zamenjamo na terenu in nismo več odvisni le od enega posnetka. Pravzaprav ima vsaka kaseta možnost vstavitve dveh filmov/papirja in nam tako možnosti še poveča. Kaseta 4 x 5 je standardna kaseta za velikoformatne kamere. V milimetrih je to nekako 100 x 125 mm, kar je čisto spodobna velikost končnega posnetka, ki pa ga lahko seveda še vedno skeniramo in povečamo. Kaset seveda ne izdelujejo več, ampak na internetu (ebay) jih je moč dobiti za zelo ugodno ceno. Sam sem dal za 5 kaset natanko 100 EUR, če upoštevam še poštnino in vse dajatve. Pošiljka je s pomočjo Fedex pošte pripela iz daljne Japonske v pičlih 5 dneh! Ohranjenost? Kot nove.

Izdelava ohišja

Ko sem imel kaseto, sem lahko zgradil sistem okoli nje. Za poizkus sem se odločil za precej širokokotno izvedbo z goriščnico 55 mm, kar sicer pomeni, da snop svetlobe ne bo popolnoma pokril celotnega papirja, ampak tudi vinjetiranje je meni osebno lepo. Skratka, po nekaj skicah s svinčnikom, sem se lotil makete, ki sem jo izdelal kar v spletnem programu za 3D modeliranje ThinkerCad (priporočam!). Ko sem videl, da se deli lepo sestavijo skupaj, sem izdelal še kosovnico (kar v CorelDraw).

Kot material sem izbral les, ki ga je imel prijatelj na voljo in sicer češnjo. Zaradi enostavnosti izdelave sem konstruiral vse kose vse v enaki debelini 8 mm. Nekateri kosi, ki so debelejši so sestavljeni iz dveh kosov omenjene debeline. Pri rezanju lesa sem pazil, da so vsi kosi odrezani res natančno, ker v nasprotnem primeru kaseta ne bo šla v kamero na tesno in se zna zgoditi, da bo nekje uhajala notri svetloba. Ker je kaseta široka 120 mm, sem delal z nadmero 2 mm, stranice sem namreč kasneje oblepil še s črnim trakom (kosmati del ježka), da je zatesnjenost pred svetlobo res dobra. Samo sestavljanje in lepljenje delov je potekalo relativno enostavno, paziti sem moral le, da so vse stranice res pravokotne ena na drugo. Ko je bilo lepilo suho, sem ohišje še obrusil in ga zaščitil z tungovim oljem.

Na koncu sem v eno izmed stranic izvrtal še luknjo, kamor sem pritrdil matico/adapter za pritrditev na stojalo. Zaradi tesnjenja in varnosti bodo kaseto 4 x 5 držale na mestu dve močnejši elastiki.

Izdelava prednje plošče

Za prednjo ploščo sem izbral kar navaden ultrales, ki ga večinoma uporabljamo za hrbtišča omar. Ker sem imel možnost, sem za izrez poprosil kolega, ki ima laserski rezalnik. Šlo pa bi seveda tudi brez tega. Na rob centralne luknje sem montiral enostaven zaklop, ki ni nič drugega, kot navaden kos vezane plošče 3mm in zapira/odpira luknjo, kamor sem kasneje dodal pravo ploščico s pinhole luknjico 0.25 mm. Prednjo stran plošče sem zaradi lepšega izgleda polepil z usnjem, ki sem ga imel trenutno na voljo, notranjo pa sem popršil z mat črnim sprejem.

 

   načrt in kosovnica iz vezane plošče 3 mm
  načrt in kosovnica iz masivnega lesa

 

Spisek materiala, ki sem ga uporabil:

  • Les češnje debeline 8 mm (ohišje)
  • Ultrales plošča 3 mm (prednja plošča)
  • Vezana plošča 3 mm (zaklop)
  • Tekstilni trak “ježek”
  • Kaseta 4 x 5 Infinitiy Elite
  • Mizarsko lepilo
  • Epoksi lepilo
  • Nekaj vijakov in matic
  • Elastični trak

TOMASWORKS

JA, RAD BI PREJEMAL
BLOG PRISPEVKE S TE STRANI !